Van sommige medicijnen bestaan verschillende merken en varianten. De medicijnen werken hetzelfde, maar ze zien er anders uit. De prijs van deze medicijnen verschilt soms enorm. Wij vergoeden de medicijnen met dezelfde kwaliteit, de beste prijs en grootste zekerheid van leveren. Dit noemen we het voorkeursbeleid (of preferentiebeleid).
Bij ons betaal je geen eigen risico voor voorkeursmedicijnen. Dat is uniek: bij veel andere zorgverzekeraars betaal je dit wel. Zo ben je een stuk goedkoper uit. Goed om te weten: je betaalt wel eigen risico voor de terhandstellingskosten.
Je vindt onze voorkeursmedicijnen in het Reglement farmaceutische zorg. Deze lijst verandert soms. Je hoeft zelf niet in de gaten te houden welke voorkeursmedicijnen er zijn. Jouw apotheek weet dit altijd.
Als een nieuw medicijn wordt ontwikkeld, heeft de fabrikant het recht om als enige deze medicijnen te verkopen. Op die manier kan de fabrikant de onderzoekskosten terugverdienen. Na een aantal jaar mogen ook andere fabrikanten het medicijn maken en verkopen. Vaak voor een veel lagere prijs. De medicijnen hebben een andere naam en zien er soms anders uit. Maar de werkzame stof is hetzelfde.
Alle voorkeursmedicijnen zijn in Nederland toegelaten, goedgekeurd en staan in het GeneesmiddelenVergoedingenSysteem (GVS). Ook bepaalt de overheid welke medicijnen onderling vervangbaar zijn. Je kunt er dus zeker van zijn dat het voorkeursmedicijn net zo goed werkt.
Je mag erop vertrouwen dat wij de kosten voor jouw medicijnen blijven vergoeden. Dit voorkeursbeleid helpt ons hierbij. De prijs van medicijnen daalt hierdoor 30% tot soms 90%. Zo besparen wij en ook andere zorgverzekeraars jaarlijks veel geld. Ook wijzen we voorkeursmedicijnen aan voor minimaal 2 jaar. Om medicijnwissels zo veel mogelijk te voorkomen.
Soms is het voorkeursmedicijn niet geschikt voor je. Of is het voorkeursmedicijn niet op voorraad. Dan krijg je een ander medicijn voorgeschreven. Voor dit medicijn betaal je wel eigen risico.
Het kan gebeuren dat je last krijgt van een voorkeursmedicijn. Bijvoorbeeld omdat je allergisch bent voor een bepaalde vul- of hulpstof. Je arts schrijft dan op het recept dat je om medische redenen een ander medicijn nodig hebt. Dit noemen we 'medische noodzaak'. Je apotheek controleert dit en bespreekt het met je arts (als dat nodig is). Je krijg in dat geval een ander medicijn vergoed. Hiervoor betaal je wel eigen risico.